fbpx
Kuchnia

Czy rozmiar ma znaczenie? Jakie garnki do gotowania wybierać?

• Zakładki: 6


Garnki są nam do gotowania niezbędne i stanowią podstawowy elementy wyposażenia kuchni. Najczęściej nie zwracamy szczególnej uwagi na to, jakich rozmiarów garnki kupujemy, co jest oczywiście błędem. Nie każdy bowiem nada się do przygotowania tej samej potrawy. Co powinniśmy wiedzieć?

Rozmiary i przeznaczenie garnków

Nie da się zaprzeczyć, że producenci garnków starają się w pełni odpowiedzieć na potrzeby każdego klienta. Dlatego na rynku mamy tak bogatą gamę naczyń kuchennych różniących się wielkością czy materiałem wykonania. Możemy zatem kupić garnki ceramiczne, garnki na kuchnię indukcyjną, a nawet garnki szklane. Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jak sprawy się mają w przypadku rozmiarów garnków?

Mówiąc o małym garnku, zwykle wyobrażamy sobie naczynia 1-2 litrowe. Wykorzystujemy je najczęściej do gotowania ryżu, podgrzewania sosów czy zup. Kupując tego typu garnki, upewnijmy się, że w komplecie otrzymamy dobrze przylegającą pokrywkę. Średnie garnki mieszczą od 3 do 4 litrów cieczy. Służą nam głównie do gotowania większej ilości ziaren lub do przygotowania posiłków z ich użyciem. Jak możemy się domyślić, wymaga to więcej miejsca. Kiedy przyda się nam duży garnek? Dużo zależy od jego faktycznego rozmiaru. Przykładowo duży garnek 10l możemy wykorzystać do gotowania niedzielnego rosołu dla całej rodziny. Nieco mniejsze idealnie sprawdzą się do ugotowania makaronu lub zupy czy sosu.

Zakup garnka lub całego zestawu garnków zależy przede wszystkim od naszych potrzeb oraz od ilości osób, dla których będą gotowane posiłki.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
10 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.