fbpx
Kuchnia

Jak wybrać sztućce? Przydatne wskazówki!

• Zakładki: 4


Trudno nam wyobrazić sobie spożywanie posiłków bez sztućców. Towarzyszą nam każdego dnia, więc dobrze zadbać o to, by były bezpieczne dla zdrowia i charakteryzowały się dobrą jakością. Na co warto zwrócić uwagę, by dokonać odpowiedniego wyboru?

Wybór sztućców – materiał

Pierwszym aspektem, nad którym będziemy się musieli zastanowić podczas wyboru zestawu sztućców, jest materiał ich wykonania. Może to być stal, a konkretnie stal nierdzewna lub srebro. W sklepach oferowane są także sztućce posrebrzane, które są nieco tańszą alternatywą dla srebrnych. Powinniśmy pamiętać, że dobre sztućce to takie, które są wytrzymałe, bezpieczne i elegancko się prezentują. Wszystkimi tymi cechami z pewnością charakteryzuje się wersja srebrna.

Sztućce ze stali nierdzewnej

Najpopularniejszym wyborem w polskich domach są w dalszym ciągu sztućce ze stali nierdzewnej. Jeśli zdecydujemy się zakupić właśnie je, powinniśmy bliżej poznać ich charakterystykę. Stal nierdzewna może być bowiem oznaczona w różny sposób. Spotkamy się na przykład z symbolami 18/10, 18/0 lub 13/0. Pierwsza liczba oznacza procentową zawartość chromu, a druga procentową zawartość niklu. Resztę stanowi żelazo. Najbezpieczniejszym wyborem dla osób z alergiami są zdecydowanie sztućce ze stali 18/10. Nie zawierają one uczulającego niklu, ale są wciąż bardzo trwałe. Zawartość 13% chromu to domena wyłącznie noży do krojenia. Im mniejsza zawartość chromu, tym większa giętkość i elastyczność sztućców, co jest cechą pożądaną w przypadku noży.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą gerlach.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
6 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.