fbpx
Kuchnia

Zatrzymaj lato w lodówce i spiżarni. Pomoże Ci etykieciarka Dymo

• Zakładki: 33


Kto z nas choć raz, w długi, zimowy wieczór nie marzył o smaku słodkich owoców albo aromatycznym bulionie na bazie intensywnie dojrzałych warzyw? Jednak zakończenie wakacji i okres zimowy nie sprzyjają gotowaniu z użyciem świeżych składników. Czy to oznacza, że jesienią i zimą musimy na dobre zapomnieć ulubionych smakach? W żadnym wypadku! Wystarczy, że w odpowiedniej chwili przygotujemy zapasy, które następnie odpowiednio zapakujemy i przechowamy. O to, aby wszystkie związane z tym czynności były łatwe i przyjemne, zadba na przykład etykieciarka Dymo.

Zapakuj w słoiki

Najbardziej tradycyjną metodą na konserwację i przechowywanie warzyw i owoców przez wiele miesięcy jest tzw. wekowanie. Po przygotowaniu przetworów, umieszcza się je w słoikach, które następnie należy szczelnie zakręcić. Taki gotowy pakunek umieszczamy w garnku z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Pod wpływem wysokiej temperatury, słoik ulega bardzo dokładnemu zamknięciu, dzięki czemu nie ma mowy o przedostaniu się do środka powietrza czy drobnoustrojów. Raz zawekowany słoik można następnie przechowywać w spiżarni lub piwnicy naprawdę długo, a znajdujące się w jego wnętrzu przetwory zachowają wszystkie walory smakowe i zdrowotne. Aby uniknąć żmudnych poszukiwań ulubionych konfitur czy zup, warto na sam koniec dokładnie oznakować każdy słoik. Pomoże w tym etykieciarka Dymo, na której w kilka chwil wydrukujemy opisy każdego słoika.

Nie bój się mrozić

Kto powiedział, że zamrożone warzywa i owoce tracą swoje właściwości? Jak się okazuje, w większości przypadków to nieprawda. Ważne jest jednak, aby mrozić wybrane gatunki natychmiast po zebraniu oraz aby wybrać odpowiednią metodę. Wiele nowoczesnych lodówko-zamrażarek jest dziś wyposażonych w specjalną szufladę ułatwiającą mrożenie. Wystarczy wysypać na nią kawałki, które chcemy zamrozić, a już po kilkudziesięciu minutach w bardzo niskiej temperaturze cały smak zostanie zatrzymany wewnątrz. Jeszcze do niedawna większość miłośników diet warzywno-owocowych pakowała ulubione składniki w woreczki foliowe i mroziła je właśnie w tej formie. Dziś wiadomo, że taka metoda sprawdzi się lepiej, jeśli na początku skorzystamy ze specjalnej szuflady chłodniczej. Potem wystarczy już tylko przesypać cząstki owoców i warzyw do torebek i wydrukować gotowe opisy na etykieciarce Dymo.

Ususz – zachowaj smak i aromat

Jeśli w przydomowym ogrodzie masz na przykład bazylię albo miętę – oto przepis na sukces. Świeżo zerwane liście i kwiaty wielu jadalnych roślin możesz śmiało suszyć, a następnie wykorzystać jako przyprawy do zimowych dań. Dodaj odrobinę nasion lawendy do deseru lodowego albo ciasta, które przygotujesz dla gości z okazji świąt Bożego Narodzenia. Posyp ususzoną bazylią domową pizzę albo dodaj ją do sodu, którym podkreślisz smak mięsa. Możesz też ususzyć przy kominku albo w specjalnym urządzeniu samodzielnie zebrane grzyby. Doskonale nadadzą się one potem do zupy lub gulaszu. Możliwości jest wiele. Przygotowując suszone przyprawy, pamiętaj jednak o ich odpowiednim przechowywaniu. Aby nie szukać woreczków, torebek i pudełek w nieskończoność, koniecznie podpisz poszczególne pakunki. Świetnie sprawi się w tym przypadku na przykład etykieciarka Dymo, która pozwoli Ci przygotować piękne etykiety w kilka chwil.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Animaplus.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
71 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *