Zainstalowanie domowej stacji uzdatniania wody to konieczność, jeśli pobierasz wodę z własnego źródła. Woda ze studni może być zanieczyszczona oraz bogata w pierwiastki i związki chemiczne, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, instalację wodno-kanalizacyjną i wyposażenie domu. Co warto wiedzieć o domowej stacji uzdatniania wody?
Domowa stacja uzdatniania wody – co to?
Każda domowa stacja uzdatniania wody służy przede wszystkim do oczyszczania wody do celów spożywczych i grzewczych. Jej miejsce jest zazwyczaj w kotłowni, a jeśli uzdatniania woda będzie wykorzystywane wyłącznie do picia i gotowania – nawet pod zlewem w kuchni.
Stacja uzdatniania wody do domu oczyszcza wodę na potrzeby konkretnego gospodarstwa domowego. W uproszczeniu można określić ją po prostu jako zestaw wielu filtrów do wody.
Po co montuje się domowe stacje uzdatniania wody?
Głównym zadaniem stacji uzdatniania wody na potrzeby domowe jest zmiękczanie wody. Ta, która pochodzi ze studni głębinowych, jest zazwyczaj twarda, tzn. bogata w związki magnezu i wapnia. To właśnie one pozostawiają biały nalot na kafelkach, umywalkach czy we wnętrzu czajników elektrycznych.
Funkcjonalną alternatywą dla typowej domowej stacji jest filtr odwróconej osmozy. Woda przepływa w tym małym urządzeniu przez specjalne membrany, które nie tylko oczyszczają ją ze związków magnezu i wapnia, lecz także z wszelkich innych zanieczyszczeń, w tym bakterii i drobnoustrojów. Proces odwróconej osmozy pozwala także na usunięcie z wody związków żelaza i manganu, które powodują mętność wodzie, metaliczny smak i zapach, a także zacieki oraz osady w instalacjach wodno-kanalizacyjnych i niektórych urządzeniach AGD.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą PROEKO – stacje uzdatniania wody.
Fot. Shutterstock