fbpx
Kuchnia

Jak czyścić garnki stalowe z czarnego osadu?

• Zakładki: 31


Czarny osad na dni garnka oraz jego bokach powstaje wskutek osadzania się na nich tłuszczu i pary wodnej. Osad w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury utwardza się. Dowiedz się, jak czyścić garnki stalowe z czarnego osadu, by nie porysować powierzchni garnka.

Czarny osad na garnkach stalowych – jak się go pozbyć?

Zanim zaczniemy czyścić garnek, upewnij się, że jest on wykonany ze stali nierdzewnej. Różnego rodzaju materiały, aby ich nie zniszczyć, należy bowiem czyścić innymi środkami. W przypadku stalowych garnków do czyszczenia polecana jest soda oczyszczona. Zrób z niej „pastę” z ciepłą wodą lub wodą utlenioną w proporcji 2:1. Gotową papkę nałóż na brudny garnek i odczekaj 15-30 minut. Następnie miękką gąbką wyczyść zabrudzenia. W przypadku bardzo uciążliwych osadów, czynności te możesz powtórzyć. Nie szoruj stalowych garnków druciakiem i inną szorstką gąbką – zostawi ona nieestetyczne rysy, do których czarny osad będzie przylegał jeszcze bardziej.

Jak pielęgnować garnki stalowe?

Aby nie dopuścić do trudnych w usunięciu zabrudzeń, należy za każdym razem starannie myć garnek. Czarnego osadu na garnkach można również uniknąć, zmieniając kuchnię gazową na indukcję – jeśli planujesz remont kuchni, rozważ zakup kuchni z płytą indukcyjną. Wyróżnia ją energooszczędność, a gotowanie na niej jest znacznie przyjemniejsze – prawidłowo użytkowany garnek na indukcje nie zbiera czarnych osadów. Łatwość utrzymania w czystości samej płyty indukcyjnej, jak i naczyń jest jednym z zalet gotowania na tego typu kuchni. Zmieniając kuchnię, zaopatrz się w najwyższej jakości garnki Gerlach – indukcja spełni wówczas wszystkie Twoje oczekiwania.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
127 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *